Kunsten i Operaen

Vil du vite mer om kunstverkene i Operaen? Vi feirer kunstverkene og Operaens tiårsjubileum med omvisninger og filmvisninger den 3. mars.

Metafoil Pae White. Fotograf: Jens Sølvberg

Operabygget i Bjørvika sto klart i 2008. I den forbindelse hadde KORO ansvar for å gjennomføre åtte kunstprosjekter. De spenner fra store, bygningsintegrerte verk til frittstående skulpturer, performance og videoverk. Denne dagen blir kan du bli mer kjent kunsten i Operaen!

Omvisning
Det vil bli gjennomført fire omvisninger om kunsten i løpet av lørdagen. Oppmøte ved inngangen til Scene 2. Omvisningene er gratis, og har plass til 25 personer hver. Billetter deles ut fra KORO-standen i foajeen.

Kl. 11.30 omvisning på norsk
Kl. 12.30 omvisning på norsk
Kl. 12.30 omvisning på engelsk
kl. 13.30 norsk/engelsk

Filmvisning i formidlingsrommet
Før flyttingen til Bjørvika holdt operaen til i Folketeaterbygningen på Youngstorget i nesten 50 år. To norske filmkunstnere ble engasjert for å ta vare på denne delen av operaens historie. Filmene vil vises kontinuerlig mellom kl. 11.00 og 15.00.
Opera, av Bodil Furu (12 minutter)
Swell, av Trine Lise Nedraas (11 minutter)

De første som kommer vil motta kunstboken Site Seeing av Gerd Tinglum, Tom Sandberg, Talleiv Taro Manum, Marte Aas og Nina Witoszek, som var et av kunstprosjektene til Operaen.

I forbindelse med Operaens tiårsjubileum i år, er det laget en kort film om kunstprosjektene. Denne kan sees på skjermen ved inngangen til Scene 2.

Kunstnerduoen Linus Elmes og Ludvig Löfgren sto bak Hyperouverture – en performativ handling under grunnsteinseremonien den 3. september 2004. Tittelen Hyperouverture spiller på at verket kan forstås som en slags kortfattet operahistorie; 13 kjente operaouverturer ble lagt over hverandre og komprimert digitalt til en lydfil på ett minutt og 42 sekunder. Lyden ble sendt gjennom en spesialkonstruert høyttaler mot våt betong, og avtrykket ble stående igjen som verkets fysiske utforming.
Steinen er nettopp blitt flyttet, og ligger nå nedfelt i gulvet utenfor Scene 2. Den er et motstykke til den tradisjonelle grunnsteinen; et messingskrin som inneholder aviser, mynter og informasjon om bygningen.

Arrangør

Den Norske Opera & Ballett og KORO

Sted

Den Norske Opera & Ballett

Dato / Tidspunkt

03.03.2018 11.00 - 15.00

Del denne artikkelen